sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Ensimmäinen ultrajuoksu!

Lauantaina oli vuorossa elämäni ensimmäinen ultrajuoksu. Olin osallistunut wihan kilometreille nonstop juoksuun, jossa itsellä tavoite oli 50km ja haave 60km.

Aamu alkoi junamatkalla jyppilästä tampereelle. Juna starttas jo klo 6.22 ja oli vähän ennen kasia tampereella. Rautatieasemalta pieni kävely keskustorille josta linkillä pirkkahallille.  Aamupala tuli syötyä jo puolen kuuden maissa, eikä uskaltanut enää ennen starttia syödä mitään. Dexalin tankkausjuomaa tuli juotua vielä pullollinen matkalla. Pirkkahallilla numeron nouto ja pukuhuoneeseen vaihtamaan kamppeet päälle. Lähdin pitkillä trikoilla ja pitkä komoressiopaita jonka päälle lyhyt kpk24/7 paita ja hanskat käteen. Kenkinä oli new balance 3190. Nonstop juoksuun sai lähtee ihan omaan tahtiin millon halusi. Kaverin kanssa startattiin noin kakskyt yli yheksän.

Alku lähti mukavasti kulkemaan ja vauhti vakioitui alle 6min/km ja sykkeet pyseli alle 140bpm. Ihan mukavalle tuntui ja muutama ensimmäinen kierros meni kivasti ihmisiä seuratessa ja reittiin tutustuessa. Reitti oli tosiaan 3333.33m pitkä kierros pirkkahallin lähistöllä ja aina maalin kohdalla oli huoltopiste. Itellä oli geelejä mukana joita oli tarkoitus 10km eli kolmen kierroksen välein ottaa. Itellä meno kulki hyvin ja noin 10km kohdalla tuntui vasta koneen lämpenevän ja juoksu hieman rentoutui. Kaverilla alkoi polvet ja lonkat hieman vaivaamaan.

Viidennen kierroksen jälkeen kaveri kävi laittamassa polvituen ja odottelin häntä noin 5min ja tauon jälkeen alku oli hieman nihkeää kun tuli enimmäkseen seisottua paikoillaan niin lihakset kerkes vähän jämähtää. Mutta muutaman kilometrin juoksun jälkeen alkoi taas lämmetä ja juoksu kulki paremmin. Seitsemännen kierroksen kiersin yksin kaverin huilatessa ja jalkoja lepuuttaessa. Tämän jälkeen juostiin vielä yksi yhdessä ja sitten jatkoin lopun yksin kaverin kävellessä yhden ja lopettaessa 30km kohdalla.

Itsellä meno kulki vielä jotenkin ja olin jo voiton puolella. Jalkopohjat alkoi kipeytyä 30km jälkeen jonka luulen johtuvan kenkävalinnasta, en ole noilla kengillä tainnut juosta yhtään pitkää lenkkiä ja muutenkin enemmän hiekalla. Tällä reitillä puolet oli hiekkaa ja puolet asvalttia, olis pitäny laittaa samat kuin tukholmassa. Mutta enää 5kierrosta jäljellä, kyllä se menee. Geeleistä ja huollon tarjoiluista sai hyvin energiaa. 40km jälkeen ruoes sitten huomaamaan että on tullut juotua liian vähän. Näin paljon hikoileva sais juoda tosi paljon juostessa pidempiä matkoja. Nyt ei enää hikeä irronnut ja meno alkoi hidastua. Yritin huollossa juoda 3 tai 4 mukillista, mutta on jo myöhästä tuossa vaiheessa, otin suolaa, karkkia, sipsiä ei vaan ollu energiaa. Maraton tuli n. 4.24 aikaan eli suht ok, ei tosin yhtä kevyesti kuin tukholmassa. Tästä jatkoin vielä sisulla sinne 50km ja jätin leikin siihen. Reidet, pohkeet ja jalkopohjat oli kipeät ja energiat vähissä, viimeseen 10km ei tullut hikeä ollenkaan ja vauhdit putos sinne 6.40/km. Viimesellä lenkillä huomasin tutun joka oli ilmottautunut 100km sarjaan, mutta käveli aika heikkovointisena niin liityin seuraan kävelemään ja juttelemaan. Viimeinen kilometri juostiin yhdessä maaliin ja hänkin lopetti 50km kohdalla.

Mutta sumna summarum, ihan ok ensimmäinen ultrajuoksu. 50km ja aika 5.25.04. Paremmin olisi voinut mennä kun olisi juonut enemmän joka kierroksella, toiset kengät ja perjantaina jättää spinning tekemättä. Kokonaisuudessaan tyytyväinen kun sai 50km, mutta toisaalta 3kierrosta niin olisi ollut 60km. Jospa ensi vuonna sitten se 60km??

3 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Onnittelut, hieno suoritus! Ja mikä tärkeintä, tuli oppia seuraaviin pitkiin matkoihin :)

Esa kirjoitti...

Kiitos. Kyllä aina oppii jotain uutta seuraavaan juoksuun :)

Minna kirjoitti...

Hei, missäs juoksija luuraa?