torstai 2. heinäkuuta 2015

Kolari- Sonkamuotka 108.5km

9Aamulla puhelin herätti kaheksan aikaan kun tyttö soitti hädissään. Oli mummon luona yötä ja kun heräs niin ei mummoa löytyny mistään, oli pyykkikonetta laittamassa päälle. Siitäpä sitten tein heräämistä jonkin aikaa ja aamupalan laittoon. Illalla kävin kaupassa kun oli jääkaappi kämpässä ni ostin oikein kinkkua leivän päälle ja rahkaa puuron sekaan. Kyllä oli hyvä aamupala. Suihkussa käynti ja tavarat kasaan.

Matkaan lähdin jo puolen kymmenen aikaan. Keli ei mahottoman lämmin ollut, puhelin näytti +13 ja pieni tuuli kävi, tällä erää myötäinen. Muonioon oli noin 75km ja ennen sitä ei kovin ihmeitä matkalla ollutkaan. Pakamukka on noin puolessa välissä ja siellä on tullut pariin kertaan oltua kalalla ja on nätti paikka. Pieni kioski ja leiriytymisalue ei sen kummempaa. Kioskilla pysähdyin kahville ja viinerille. Mukava oli katsella joelle kahvia juodessa ja kyllä mieli teki kalaan, tällä kertaa nyt vaan pyöräillään.

Pakamukasta kun lähtee niin on muuten mäkeä varmaan 4km heti loivaa nousua ja niitä pitkiä nousuja riitti tänään kyllä muutenkin. Muonio lähestyi joka polkasulla kuiteskin. Viimein näkyi muonion shelli ja kurvasin sinne pihaan kun on ruokapaikka samassa. Risteyksessä vaihdoin pienempää ja polkasin niin takavaihdevaijeri poikki. Eikä tietysti uutta mukana. Menin kuiteski syömään pitsan enkä antanu asian häiritä. Muoniossa kiertelin kauppoja eikä näiltä kyliltä uutta saa. Eräs mies lupautui että voitaisiin hänen autolla lähteä hakemaan kauempaakin, kiitin kohteliaasti tarjouksesta ja sanoin että enköhän pärjää loppumatkan.

Takavaihtaja heitti tietysti pienimmälle rattaalle takana kun ei vaijeria ollut ja ylämäessä tuppas ottamaan vähän reisiin. Kymmenisen kilsaa menin ja sitten pysähdyin ja patentoin vaijerilla lenkin jolka sain vaihtajaa kireemmälle niin meni pienempi pykälä. Siitä lähtien takana on ollut toiseks pienin ja sillä pääsee ylämäet hyvin ja tasasella saa sen 25km/h pidettyä kun etuvaihtajaa toimii. Eiköhän tuolla lopun 200km pärjää.

Poljin vielä sonkamuotkaan josta otin mökin yöksi, kun vesisadettakin lupailtiin jopa reilumminkin. On komea mökki omalla saunalla ja aivan jokivarressa. Kyllä tässä kelpaa ilta oleskella ja rentoutua. Tänään tuli kuiteski se 108.5km ja oon ihan tyytyväinen. Nyt on oppinut polkemaan ilmeisesti kevyemmin kun keskisyke pysyy 110 tietämillä.
Huomenna taas retki jatkuu ja ilmeisesti kosteammassa kelissä. Enää tosiaan noin 210km jäämereen, hyvältä alkaa näyttää.

Ei kommentteja: